Idioma

Les dunes del Carabassí (I)


Al sud de la Badia d'Alacant seguint la línia de la costa, entre la platja de San Gabriel i el Cap de Santa Pola, trobem diversos sistemes dunars conformats per dunes embrionàries, mòbils, semifixes, fixes, i, fins i tot, fòssils, associats terra endins amb saladars i zones humides, com ara, el Saladar d'Aiguamarga, situat entre l'aeroport de l'Altet i Urbanova; el Fondet de la Senieta, entre la població de l'Altet i la línia de dunes que tanca la platja del mateix nom, i el Clot de Galvany, integrat en el conjunt de zones humides de la pedania il·licitana dels Balsars i connectat amb els sistemes dunars d'Arenals i el Carabassí.

Aquestos sistemes dunars, que s'estenien des de la Platja del Saladar (actual Platja d'Urbanova) fins el Cap de Santa Pola, van perdre la continuïtat, allà pels anys seixanta del segle passat, degut a la construcció de les urbanitzacions d'Urbanova i els Arenals del Sol; no obstant això, és un dels llocs del nostre litoral on millor es pot apreciar la seqüenciació de platges, dunes, saladars, marjals que han conformat des de sempre aquest espai natural i que és una de les escasses representacions en el País Valencià del complexe funcionament de la gènesi dunar.

En total, 5,5 km de platja i dunes que s'alimenten de les aportacions dels barrancs d'Aiguamarga i de les Ovelles, situats al sud de la ciutat d'Alacant. Els materials erosionats per pluges torrencials que de tant en tant patim per aquestes terres, són arrossegats fins la mar i dipositats en la desembocadura; els corrents marins de component nord transporten la sorra i les ones s'encarreguen de dipositar-la en la platja.

El Cap de Santa Pola tanca pel sud aquest sistema dunar i cal destacar que és un dels pocs exemples d'atol·ló fòssil trobats en el món amb una antiguitat d'uns 6 milions d'anys.

Si voleu aprofundir en el coneixement de l'origen de l'escull coral·lí de la Serra de Santa Pola, al següent enllaç podeu trobar més informació:


http://www.sociedadgeologica.es/archivos_pdf/gdia13_alicante_trip.pdf.

Platja d'Urbanova després d'un temporal de llevantEl Saladar d'Aiguamarga. Al fons, la població de l'Altet
Platja de l'Altet


Dunes mòbils junt als edificis de la urbanització Arenals del Sol
En els llocs sense construir segueix conservant-se el sistema dunar

Dunes semifixes
Dunes en procés de fossilització

 Del quasi imperceptible moviment de les dunes n'és un bon testimoni l'altura dels pals que suporten la tanca de protecció que s'hi ha instal·lat en elguns llocs. Al fons de la fotografia inferior és por contemplar una duna fossilitzada.


El Fondet de la Senieta, zona humida situada entre la població de l'Altet i la platja del mateix nom

Vista de les dunes. Al fons la urbanitació Gran Alacant, al cim del Cap de Santa Pola

Les dunes del Carabassí  vistes des del Cap de Santa Pola


Les comunitats vegetals que creixen a les dunes ajuden a fixar la sorra
Especialment les poblacions de pins que abunden en l'espai de reraduna

El Clot de Galvany és la zona humida que conecta amb les Dunes del Carabassí. A la imatge hom pot observar la pressió urbanística a què està sotmés aquest paratge naturalL'Ajuntament d'Elx ha construït vàries pasarel·les d'accés a la platja amb l'objecte de preservar el sistema dunar

L'àmbit territorial del paratge que conformen el Clot de Galvany i el sistema dunar associat va sofrir nombroses agressions allà pels anys seixanta del segle passat degut a la intensa activitat urbanística desenvolupada en el context del fort creixement de demanda residencial a les zones litorals il·licitanes. Els Arenals del Sol era una platja pràcticament verge fins que es construí l'hotel (hui declarat en ruïnes) i els primers edificis en primera línia de la platja. 
El Clot de Galvany sofrí una greu agressió a l'any 1978 quan fou sotmès a obres de drenatge i moviments de terra que alteraren greument la seua fesomia i que gràcies a la pressió ciutadana es va salvar de la total destrucció i posterior urbanització.

Avui, tot el paratge que engloba nombrosos ecosistemes com ara l'aiguamoll del Clot de Galvany, amb les seues masses d'aigua i les zones de saladar, les muntanyes i llomes que el rodegen, el front litoral amb el sistema dunar (Dunes del Carabassí), les seues platges i la plataforma marina amb les praderes de Posidònia Oceànica, gaudeix d'un cert nivell de protecció a l'haver estat declarat Paratge Natural Municipal per acord del Consell de la Generalitat Valenciana a data de 21 de gener de 2005, a més de la inclusió del Clot en el catàleg de zones humides. La figura legal ja existeix, ara soles falta la protecció que el correcte ús de la zona, li ha d'atorgar la ciutadania.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada